Το kamiamoni.gr είναι μία προσπάθεια που έχει ως στόχο να εξαλείψουμε όλοι μαζί την έμφυλη βία. Στόχος μας, όλες οι γυναίκες να είναι χαρούμενες και να ζούνε τη ζωή που τους αξίζει.

Ο Διεθνής Οργανισµός Υγείας ορίζει τη βία ως:

“Η εσκεµµένη χρήση σωµατικής δύναµης ή εξουσίας, απειλούµενη ή πραγµατική, εναντίον ατόµου, ή εναντίον οµάδων ή κοινωνιών, που είτε έχει ως αποτέλεσµα, είτε έχει υψηλές πιθανότητες να καταλήξει σε τραυµατισµό, θάνατο, ψυχολογική βλάβη, σωµατική βλάβη, κακή ανάπτυξη ή στέρηση.”

Τι είναι (έμφυλη) βία;

Βία είναι κάθε συμπεριφορά που ως σκοπό έχει να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει, να πληγώσει και να απομονώσει ένα άτομο, με τελικό στόχο να διατηρήσει τον έλεγχο, τόσο της σχέσης όσο και της συμπεριφοράς του θύματος. Είναι μία κλιμακούμενη συμπεριφορά από λεκτικές παρενοχλήσεις και κακομεταχειρίσεις η οποία, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνει να έχει ως ακραίο αποτέλεσμα, τον τραγικό χαμό πολλών γυναικών.

Ποια είναι τα είδη και οι μορφές της έμφυλης βίας;

Σεξουαλική βία είναι κάθε σεξουαλική πράξη ή απόπειρα σεξουαλικής πράξης με βία ή εξαναγκασμό, πράξεις εμπορίας ατόμου ή πράξεις που στρέφονται κατά της σεξουαλικότητας ενός ατόμου, χωρίς τη συναίνεσή του. Κάθε τέτοιου είδους ενέργεια αποστερεί το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη σεξουαλική του αυτοδιάθεση και συνιστά κατάχρηση δικαιώματος και εξουσίας.

Ως σωματική βία χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε βίαιη πράξη με πρόθεση πρόκλησης πόνου, ή τραυματισμού. Κυμαίνεται από την βίαιη απώθηση, το χαστούκι, τα χτυπήματα με τα χέρια, το σφίξιμο στο λαιμό, μέχρι τις επιθέσεις και τα χτυπήματα με αντικείμενα ή όπλα, με αποκορύφωμα την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Πρόκειται για εκείνη τη μορφή βίας, με την οποία πολύ συχνά ξεκινά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Σ’αυτήν τη μορφή βίας συμπεριλαμβάνονται οι βρισιές, οι προσβολές (λεκτική βία), οι ταπεινώσεις και η προσβολή της αξιοπρέπειας. Ο θύτης χρησιμοποιεί συχνά τις απειλές και τον εκφοβισμό, ως μέσο άσκησης ελέγχου, ενώ συχνά δημιουργεί σκηνές ζηλοτυπίας. Επίσης, ασκεί συστηματικό έλεγχο στην κοινωνική ζωή του θύματος με σκοπό την απομόνωσή του.

Η λεκτική βία, η οποία συχνά ονομάζεται λεκτική κακοποίηση περιλαμβάνει ένα σχετικά μεγάλο φάσμα συμπεριφορών, όπως εκφοβισμός, κατηγορίες, υπονόμευση, λεκτική απειλή ή υπερβολική κριτική.

Oικονομική στέρηση και χειραγώγηση του άλλου μέσα από τα χρήματα ή άλλα υλικά αγαθά, π.χ. έλεγχος των οικονομικών του άλλου με τρόπο κυριαρχικό και υποτιμητικό, εκβιασμός μέσω των χρημάτων. Στέρηση του δικαιώματος του άλλου για οικονομική αυτονομία (π.χ. να μην του/της επιτρέπεται να εργαστεί). Εσκεμμένη στέρηση οικονομικής υποστήριξης του άλλου (συνήθως σε περιπτώσεις που η γυναίκα δεν εργάζεται) συνήθως αναγκάζοντάς τον/την να αρχίσει να ικετεύει για οικονομική υποστήριξη.

Η κοινωνικοπολιτισμική βία περιλαμβάνει βλαπτικές παραδοσιακές και πολιτισμικές πρακτικές κακοποίησης, όπως η κλειτοριδεκτομή, η βία για λόγους τιμής, η κληρονόμηση της συζύγου μαζί με την περιουσία κάποιου, οι γάμοι με ανήλικα άτομα, η επιβαλλόμενη σεξουαλική έκθεση και εκπαίδευση και η προίκα και η τιμή της νύφης κακοποίηση με αιτία την προίκα.

Ως Stalking ορίζεται η μη εμφανής παρακολούθηση ή παρενόχληση. Ο δράστης εμφανίζει εμμονική συμπεριφορά συχνά παρακολουθώντας το σπίτι του θύματος, την κοινωνική του ζωή, στέλνοντας ενοχλητικά μηνύματα στο κινητό του, ενοχλώντας τους οικείους του κλπ.

Η έμφυλη βία σε αριθμούς

(2021)
Καμία άλλη στη λίστα!

0 κλήσεις στο 15900 το πρώτο εξάμηνο του 2021
0 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
0Δεκάδες γυναίκες που έφτασαν μέχρι τον θάνατο και κατάφεραν να ξεφύγουν.
0 γυναίκες βρήκαν άγριο θάνατο από τα χέρια των συντρόφων ή των συζύγων τους

Αναρωτιέμαι αν είμαι θύμα κακοποίησης

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Αν οι απαντήσεις σου είναι θετικές, αναγνώρισε ότι ΕΙΣΑΙ θύμα έμφυλης βίας. Αυτό που σου συμβαίνει ΔΕΝ είναι υγιές και χρειάζεσαι ΒΟΗΘΕΙΑ. Ζήτησέ την!

Αν δέχεσαι οποιαδήποτε μορφής έμφυλη βία ΠΡΕΠΕΙ να μιλήσεις! Ζήτησε βοήθεια, μπορούμε να σε στηρίξουμε μέσα από το δίκτυο εθελοντών και συνεργατών μας από όλες τις ειδικότητες, που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις τα σημάδια της κακοποίησης, να συνειδητοποιήσεις την κατάσταση που βιώνεις, να σπάσεις τη σιωπή σου και την ανοχή σου, να αποκτήσεις τη δύναμη να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου πριν να είναι πολύ αργά.

Καμία μόνη και αβοήθητη, μη μένεις σιωπηλή! Ποτέ ξανά.

Τι κάνω αν γνωρίζω θύμα κακοποίησης;

Εάν έχεις στο περιβάλλον σου γυναίκα που είναι θύμα κακοποίησης είναι σημαντικό να κάνεις τα εξής:

Άκουσέ την, μην την κατακρίνεις και διαβεβαίωσέ την για την εχεμύθειά σου. Μην την πιέζεις να φύγει και μην κατηγορείς το δράστη, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεις.

Μια κακοποιημένη γυναίκα χρειάζεται υποστήριξη και κατανόηση.
Δεν λέμε ποτέ φράσεις όπως:
• «Ναι, αλλά τί του έκανες;»
• «Δεν έγινε και τίποτα, προσπάθησε να υπομείνεις την κατάσταση.»
• «Κάνε μια υποχώρηση για τα παιδιά και παράμεινε στην κατάσταση αυτή.»
• «Τι περιμένεις; Φύγε τώρα.»

• Η βία δεν είναι αποδεκτή σε καμία μορφή
• Υποσχέσεις όπως "δεν θα το ξανακάνω" δεν δίνουν τέλος στη βία
• Δεν φταίει εκείνη
• Δεν είναι μόνη
• Προετοίμασέ την σε περίπτωση εξόδου

• «Λυπάμαι που συνέβη κάτι τέτοιο»
• «Τί μπορώ να κάνω εγώ για σένα;»
• «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σου φέρεται έτσι»
• «Πώς αισθάνεσαι, τι χρειάζεσαι;»
• «Ότι και αν αποφασίσεις να κάνεις, θα είμαι δίπλα σου»